Učenje holandskog jezika

 

Life Virtual-škola van škole

Nastava za ovaj jezik se organizuje isključivo putem Skype-a.

Ukoliko vam se ideja da učite jezik u udobnosti svoga doma, bez izlaska iz kuće, spremanja, prevoza, kiše, vreline, poledice,... čini primamljiva- odlučite se za nastavu on-line.

Za pojedinosti pozovite060 400 44 22

Holandski jezik...

...je zvanični jezik Holandije, Belgije i Surinama.
Flamanskim jezikom, kako se ponekad može čuti, služe se Belgijanci iz Flamanskog (severnog) dela Belgije. Tu se, međutim, radi o zabludi jer "Flamanski jezik" ne postoji, već samo flamanska varijanta holandskog jezika. Razlike su minimalne, poput američke i britanske varijante engleskog jezika.

Holandski jezik je bio osnova za Afrikans, jedan od zvaničnih jezika Južnoafričke Republike, sa kojim deli brojne sličnosti, pa se ponekad kaže i da je Afrikans arhaični dijalekat a ne jezik.

Ponekad okarakterisan kao grub zbog čudnih glasova i diftonga, ovaj jezik spada u grupu germanskih jezika sa kojima ima mnogo sličnosti,
ali, s druge strane, ima i svojih osobenosti.

Holandija važi za jednu od najliberalnijih zemalja na svetu, zbog izražene tolerancije prema drugim narodima, religijama i kulturama. Taj tolerantni duh su Holanđani negovali vekovima, pa tako treba istaći i da su neki umetnici i filozofi svoje utočište pronalazili u ovoj državi.
Rene Dekart, Baruh Spinoza i Šarl Bodler su neki od njih.

Boš, Rembrant, Vermer i Van Gog su samo neki od slikara koji su stvarali u ovoj maloj državi na ušću velikih reka.
Hugo Grocijus, osnivač međunarodnog prava je takođe živeo u Holandiji. Levenhuk, Lejhvater, Hajgens i Stevin su, opet, neki od naučnika koji su svojim izumima doprineli razvitku nauke. Interesantno je i da su prve berze osnovane upravo u Holandiji i Belgiji, a naziv je zapravo izveden iz prezimena jedne imućne Belgijske porodice - De Beurs.

Poznavanje ovog jezika, kojim se kao maternjim služi preko 22 miliona ljudi, omogućiće vam da upoznate bogatu kulturu Holandije i Belgije, kao i da se upoznate sa njihovim preduzimljivim duhom, zahvaljujući kome su stvorili države blagostanja i tolerancije.

holandski 002
Glavna železnička stanica u Amsterdamu

holandski 004
Jedna od ulica duž pojasa kanala

holandski 006
Amsterdam, pogled na pojas kanala

holandski 008
Roterdamska luka noću

holandski 010
Harlem

holandski 012
Gauda

 

Korisni linkovi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_language
http://www.holland.com/global
http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2874.htm
http://www.belgium.be/en

Login

Prijava samo za registrovane korisnike