Učenje kineskog jezika

O  Kineskom jeziku

Kineskim jezikom kao maternjim služi se jedna petina ljudi na svetu. Kineski jezik ima mnogo dijalekata, a najrasprostranjeniji među njima je mandarinski ili Han dijalekat, kojim govori 94% kineske populacije. On se temelji na pekinškom dijalektu i pripada sinotibetanskoj porodici jezika. Kineski, tj. standardni mandarinski je takođe jedan od šest službenih jezika Ujedinjenih Nacija.

Kineski jezik se koristi znakovima ili karakterima. Većina karaktera predstavlja slog izgovorene reči, ali i sam za sebe ima značenje. Karakteri su u davna vremena bili slike ljudi, životinja i drugih stvari, no korišćenjem i promenama danas ne sliče na stvari koje predstavljaju. Kineski je tonski jezik, dakle ista reč drugačije izgovorena ima drugačije značenje.

Postoji mnogo razloga za učenje kineskog. Kineski se ne govori samo u Kini nego i u drugim zemljama. Široko je rasprostranjen u jugoistočnoj Aziji, severnoj Americi i Evropi gde postoje velike kineske zajednice, a jedan je od četiri službena jezika Singapura.

slika1

Učenje kineskog jezika pruža izuzetnu priliku da se upoznate sa jednom drugačijom i raskošnom kulturom. Kina je treća zemlja po veličini u svetu i ističe se sa najdužom neprekinutom civilzacijom i najtrajnijim razvojem kulture u istoriji čovečanstva.

Kina danas

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Narodna Republika Kina trenutno predstavlja ekonomiju sa najvećim rastom i smatra se za najveće potencijalno tržište dvadeset prvog veka. Oni koji dobro savladaju mandarinski kineski jezik imaće priliku za zaposlenje u raznim poljima, kao što su na primer velike kompanije, vladine organizacije, međunarodni odnosi, informacione tehnologije, turizam, obrazovanje, prevođenje i na mnogim drugim mestima gde će znanje kineskog predstavljati značajnu ako ne i presudnu prednost.

http://www.babylon.com/define/99/English-to-Chinese.html
http://www.mdbg.net/chindict/chindict.php
http://www.chinapage.com/china.html
http://zhongwen.com

Ukoliko se opredelite za učenje kineskog jezika u našoj školi, na raspolaganju su vam sledeći tipovi kurseva:

Standardni,IntenzivniSuper IntenzivniStandardni BlokDupli Blok.

 

Zanimljiva Kina

 

slika2

v  Da li ste znali da iako treća po veličini zemlja u svetu - Kina ima samo jednu vremensku zonu?

v  1986. godine je objavljen savremeni rečnik kineskog jezika, sastoji se od 20 tomova i ima 34000 odrednica. Da bi neko čitao kineske novine, trebalo bi da zna 2000 znakova, koliko nauče deca za šest godina školovanja. Smatra se da kineski jezik ima oko 240 dijalekata, a za neki ideogram je potrebno i do 18 poteza četkicom.

v  Najstariji komad papira na svetu je pronađen u Kini i potiče iz drugog veka pre nove ere.

v  Kinezi su izmislili papirne zmajeve pre oko 3000 godina. Koristili su ih da uplaše neprijatelje tokom ratovanja. Zmaj je inače glavni lik kineske mitologije.

slika3

v  Da li ste znali da mnoga kineska deca drže cvrčke kao kućne ljubimce?

v  A to da je fudbal nastao u Kini 1000. godine pre nove ere, kako tvrde mnogi istoričari? Grad Linzi - prestonica drevne kineske države Qi bio je kolevka igre cuju – što znači - „šutni loptu nogom“.

v  Osim po izumu papira i zmajeva, kinezi su prvi i u mnogim drugim stvarima. Na primer, oni su prvi stkrili da krv cirkuliše kroz telo i da srce pumpa krv. Zatim, kinezi su prvi napravili vodenicu kako bi iskoristili snagu vode, takođe su prvi počeli da koristi alate od gvoždja za obradu zemlje. Džang Heng, astronom i književnik, izumeo je prvi instrument za praćenje zemljotresa, koji može da otkrije ali i pokaže i pravac prostiranja zemljotresa. Državni službenik Su Song izumeo je prvi mehanički sat između 1088 i 1092 godine.

v  Toalet papir je nastao u Kini krajem 1300. godine, njega su u početku koristili samo carevi.

v  Kinezi su stvorili i prvi kompas, barut, ali i prvi sladoled je nastao u Kini 2000 godina pre nove ere. Čaj, kojim se englezi tako diče, je otkriven u Kini, a veruje se da se to desilo tako što je list čaja slučajno pao u vrelu vodu.

v  ''Zemlja svile'', kako se Kina još naziva, je dobro čuvala tajnu pravljenja svile koju su izumeli oko 3000 godine pre nove ere.

v  Bicikl je uveden u Kinu 1891 godine i sada predstavlja primarno prevozno sredstvo za milione Kineza.

v  Ping-Pong, jedna od najpopularnijih igara u Kini - nije izmišljena u Kini. Ping-Pong je naime uvezen iz Britanije.

v  Samostrel je takođe delo kineza.

v  Kinezi su bušili rupe za prirodni gas i koristili ga kao izvor zagrevanja u četvrtom veku pre nove ere, skoro 2300 godina pre evropljana.

v  Kinezi su takođe bili prvi u svetu koji su su koristili hemijsko oružje i gas tokom ratovanja i to 2000 godina pre Prvog Svetskog rata.

v  U Kini je 2000 godina pre nego u Evropi napravljen padobran, 1800 godina ranije – viseći most.

v  Interesantno je i to da su za decimalni sistem znali 2300 godina pre nas.

v  Otisci prstiju koristili su se u Kini već u osmom veku!

v  Zanimljiva je i činjenica da se u mnogoljudnoj Kini svaki peti dan izgradi po jedan neboder.


slika4
Rundresa, Kina

v  Prvi sladoled je napravljen od mešavine mleka i pirinča i držao se u snegu i to kažu 2000 godina pre nove ere.

v  Proizvodnja i upotreba pečuraka je zabeležena u kineskim istorijskim dokumentima još pre 3000 godina.

v  Čak ni špagete nisu evropski izum, smatra se da je recept u Italiju iz Kine doneo Marko Polo.

v  A popularni kečap, verovali ili ne, kažu potiče od crvenog sosa od usoljene ribe pod nazivom ke-tsiap.

v  Inače, u kineskoj kuhinji koja se smatra najraznovrsnijom na svetu, ni jedno jelo nije od krompira! Uz to, procenjuje se da kineski jelovnik ima više od 20000 različitih jela.

v  Smatra se da svaki Kinez pojede u proseku 96 kilograma pirinča godišnje.

 

    Verovanja Kineza

v  Najvažniji praznik u Kini je definitivno Kineska Nova Godina koja je obično početkom februara. Kinezi tradicionalno veruju da svaka osoba tada izbacuje zle sile iz sebe i stare godine; samim tim smatraju da je tada svima rođendan – kao novo rođenim ljudima.

slika5
Dugine planine

v  U drevnoj Kini, lotos se smatra simbolom čistote a feniks - najvažnija ptica u kineskim legendama, simboliše dugovečnost.

v  Takođe, u drevnoj Kini su verovali da ogledala štite svoje vlasnike od zla.

v  Poznato je da su sujeverje i numerologija dosta prisutni u kineskoj kulturi, tako da često hoteli i zgrade nemaju 13. sprat, zbog verovanja da je 13 nesrećan broj, a u telefonskim brojevima i automobilskim registracijama, često se izbegava broj četiri iz istog razloga- naime, broj četiri se izgovara skoro inedentično reči - smrt.

v  Zanimljivo je da Građani Hong Konga dobijaju slobodan dan na poslu kada žele da posete grob svojih predaka, a kada je u toku "Čing Ming" festival, koji se održava u znak sećanja na mrtve, uvode se dodatni autobusi za prevoz do groblja.

v  Da li ste znali da su rani kineski carevi čuvali pande za odbranu od zlih sila i prirodnih katastrofa. Pande se takođe smatraju simbolima moći i hrabrosti u Kini, osim što su tako lepe i umiljate.

slika6

v  A da li ste znali da sezona parenja pandi traje svega dva ili tri dana. Nakon parenja ženke teraju mužjake sa svoje teritorije kako bi same podizale mladunčad.

v  Bela boja, je kineska boja žalosti dok crvena boja simbolizuje sreću i najčešće se koristi na kineskim festivalima i drugim veselim prilikama, tako kineske mlade biraju crvene haljine za venčanja.

 

     Najduže, najviše, najbrojnije, naj…

v  Kineski zid je najveća građevina na svetu. Na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno je da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21196 kilometara.

slika7

v  Brana ''Tri klisure'' najveća je brana na svetu.

slika8

v  Najduži i najstariji kanal na svetu, dug 1794 kilometra, koji je građen tokom samo šest godina u 7. veku, nalazi se u Kini.

v  Kinezi imaju najduži sistem autoputeva na svetu (od 2011. godine), oko 85000 km, a drugu najdužu mrežu železnice na svetu – 103000 km!

v  Kina ja na prvom mestu u svetu od 2013. godine po ukupnoj dužini najbržih pruga, više od 11000 km. Voz "Šangaj Maglev" je najbrži komercijalni voz na svetu – dostiže 431 km/h.

v  U Pekingu se nalazi najveća imperatorska rezidencija na svetu – čuveni Zabranjeni grad, građen u 15. veku, za vreme dinastije Ming. Tu su živela 24 cara, uključujući i poslednjeg kineskog cara.

slika9

 

v  Kina ima više od 160 gradova sa milion stanovnika, od toga sedam megagradova sa populacijom većom od 10 miliona.

v  U Kini se nalazi najduži most na svetu (više od 164km), najviši most na svetu, drugi najduži viseći most na svetu i najduži most sa lukom (1,7 km).

v  U Kini ima više hrišćana nego u Italiji- procenjuje se 54 miliona u poređenju sa 47 miliona koliko živi u Italiji.

v  Trenutno u Kini ima 32 miliona više muške populacije nego ženske.

 

slika10
Crvena plaža Panjin, Kina

 

I za kraj...

v  Tokom vladavine Tang dinastije, od svake obrazovane osobe očekivalo se da se sa nekim pozdravi i oprosti putem poetskih stihova koji su se smišljali na licu mesta.

Šta kažete na to?

Login

Prijava samo za registrovane korisnike