Učenje korejskog jezika

Kursevi ovog jezika su povučeni iz aktivnog rada zbog nedostatka interesovanja.

Međutim, ukoliko ste VI zainteresovani za učenje ovog jezika - pozovite nas. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da organizujemo kurs za VAS.

Koreja - 한국  ( Hanguk )

Koreja je zemlja koja se nalazi na istočnoj obali Azije, na Korejskom poluostrvu, između Kine i Japana. Zajedno sa njima, Koreja je kolevka jedne od najbogatijih i najturbulentnijih istorija i kultura u svetu.

korejski south korea flag

Ponosna na svoju tradiciju, Koreja je zemlja gde se moderno i tradicionalno ne potiru, već nadograđuju i nadopunjuju, ponosno negujući unikatan duh naroda.

korejski 002

Po legendi, na korejskom poluostrvu je po prvi put osnovana država 2333. g.p.n.e. kada je "naslednik neba" Dangun sišao na zemlju i osnovao kraljevstvo koje je postojalo do 108. g.p.n.e.

Naziv "Koreja" je derivat od imena Gorjo (고려) po nazivu vladajuće dinastije u vreme kada su persijski trgovci prvi put počeli da posećuju taj narod. Gorjo dinastija je vladala od 10. do 14. veka n.e.

Koreja se ponosi jednom od najdužih vladajućih dinastija u istoriji sveta – Đoson dinastijom (1392–1897) koja, iako je uspela da održi zemlju relativno mirnom i zaštićenom, svojom "politikom izolacije", po tvrdnjama istoričara, je takođe dovela do stagnacije u sferama nauke i filozofije.

korejski 004

Godine 1948. Koreja je podeljena na Severnu i Južnu Koreju, nakon oslobođenja od Japanski okupacije koja je trajala do 1945. godine, tj. do kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Razdvajanje Koreje je dovelo do trogodišnjeg Korejskog rata koji se okončao osnivanjem Demokratske Narodne Republike Koreje (Severne Koreje) i Republike Koreje (Južne Koreje) koja je danas poznata po automobilskoj industriji i visokoj tehnologiji.

 

Jezik

Zvanični jezik obe Koreje je korejski (한국어 – hangugo) a razlike između severnog i južnog dijalekta su primetne, ali ne i suštinske.

korejski 006

Prvo pismo koje je se koristilo u Koreji je bilo kinesko pismo koje je u Koreju stiglo preko budizma i budističkih skripti. Sredinom 15.veka Veliki Kralj Seđong je zajedno sa učenjacima svog dvora stvorio novo, unikatno pismo koje u potpunosti odgovara duhu korejskog jezika. Novo pismo – Hangul, se sastoji od 24 znakova (14 suglasnika i 10 samoglasnika) plus 27 derivata koji se dobijaju kombinacijom osnovna 24 znaka.

U korejskom jeziku imenice nemaju rod i broj, a oni se označavaju sufiksima koji se dodaju na reč.

Korejski jezik, kao što je to slučaj i kod drugih azijskih jezika, ima više "nivoa" komunikacije. Kolokvijalni (govorni) korejski i književni (tzv. učtivi korejski) su dva osnovna oblika korejskog jezika, a razlike u gramatici su značajne. Svaki nivo jezika poseduje svoje sisteme prefiksa i sufiksa kojima se oblikuju rečenice, koji su jasan pokazatelj odnosa između sagovornika ili govornika i slušaoca.

Seul

Danas, Južna Koreja je poznata po velikom izvozu visoke tehnologije, po naprednom ekonomskom sistemu i u visokom životnom standardu. Seul, glavni grad Južne Koreje, ima populaciju od preko 20 miliona stanovnika po poslednjim proračunima i spada u najveće svetske prestonice, a sigurno i u najurbanije gradove sveta.

Mreža metroa grada Seula je jedna od najbržiš, najpreciznijih a ujedno i najjeftinijih mreža metroa u svetu, a po istraživanjima spada i među najčistije. Metro povezuje, ne samo najudaljenije delove grada već i neke manje gradove koji se nalaze u neposrednoj blizini Seula.

korejski 008

Hrana

Ljutina je karakteristična za korejsku kuhinju a ljuti kupus Kimći spada u nezaobilzni deo svakog obroka. Korejci su toliko posvećeni Kimćiju da čak postoje frižideri specijalizovani za održavanje Kimćija.

korejski 010

Po pravilu, na stolu tokom obroka postoje minimum 5 boja, kao i dodatne nijanse. Pirinač je deo svakog obroka, ali sem tipičnog belog pirinča, najvećim delom se konzumira takozvani "crni" pirinač koji je zapravno beo, ali ofarban u ljubičasto zahvaljujući nekim začinima.

Korejski obrok nema faze kao tipični evropski – predjelo, glavno jelo i desert. Zapravo, u Koreji se sve grupe hrane konzumiraju istovremeno.

korejski 011

Galerija slika >>>

Korisni linkovi:

http://www.korea.net
http://wikitravel.org/en/North_Korea
ht
tp://wikitravel.org/en/South_Korea

Login

Prijava samo za registrovane korisnike