Učenje rumunskog jezika

Kursevi ovog jezika su povučeni iz aktivnog rada zbog nedostatka interesovanja.

Međutim, ukoliko ste VI zainteresovani za učenje ovog jezika - pozovite nas. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da organizujemo kurs za VAS.

RUMUNIJA

"Ne možete otputovati negde, ako ne znate da to mesto postoji."

Može se reći da svi mi znamo da postoji zemlja Rumunija, može se reći da svi imamo opšte i čak formirano mišljenje o njoj, ali se ni u kom slučaju ne može reći da je ono tačno. To da je pomenuta država po broju stanovnika i teritoriji samo nešto manja od bivše SFRJ, da je nacija nastala mešanjem prastanovnika Dačana i doseljenih rimskih vojnika, te je stoga rumunski jezik iz one porodice u koju spadaju francuski, italijanski, španski i portugalski, zna svaki obrazovani čovek, ali to nije jedino što treba da znamo o ovoj zemlji, narodu i njihovoj kulturi.

Rumunija, zemlja nama tako blizu, a tako daleko...

Zemlja koja je u zaboravljenom delu Evrope, na obali Crnog mora, sa divnom deltom Dunava, okružena mnogobrojnim zemljama i kulturama, nudi drugačiji pogled na svet.

rumunski image002
Delta Dunava

rumunski image004

Zemlja sa nemačkom arhitekturom, pravoslavnim manastirima, srednjovekovnim zamcima, koji pretstavljaju čitavo bogatstvo ove prelepe zemlje. Jedan od nezaobilaznih zamkova u Transilvaniji jeste zamak Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula.

rumunski image006
Vlad Cepeš

Gradovi Rumunije su puni turističkih mogućnosti. Okružena prelepim zamkovima, jedan od najlepših u Evropi je upravo zamak Peleš, rezidencija kralja Karola I.
rumunski image008
Zamak Peleš

Rumunija ima puno skijaških centara, jedan od najpoznatijih je u Sinai, takođe je razvijen seoski turizam, kao i brojna letovališta.

rumunski image010rumunski image012

Glavni grad Bukurešt je najveća i najbogatija metropola u državi. Bulevari sa drvoredima, zgrade klasičnog stila i ekstravagantne javne strukture su smeštene jedna pored druge i nazivane mali Pariz. Nikolaj Čaušesku, lider komunističke partije je izgradio kolosalnu Palatu Parlamenta, drugu po veličini zgradu na svetu, posle Pentagona. To je ogromna struktura koju je gradilo oko 20 hiljada radnika 1700 arhitekata i vrednost se može meriti u milijardama. Ima 12 spratova, 1100 soba, oko 100m dugačko predvorje i četiri podzemna nivoa uključujući i ogroman nuklearni bunker.

rumunski image014
Zgrada Parlamenta

Bukurešt nudi određen broj izvrsnih muzeja, galerija, sjajne Ortodoksne crkve i arhitektonska iznenađenja a političko nasleđe obezbeđuje fascinantni izbor znamenitosti u kojima turisti mogu da istražuju događaje i osećaje njene istorije. Ovde se oseća obnovljena snaga, istorijske zgrade su restaurirane, postoji bogat noćni život kao i sve više kulturnih dogadjaja. 
Tradicionalno rumunsko kuvanje je ukusno i pikantno kao internacionalna kuhinja a letnje, vesele bašte, pivnica i živopisni parkovi su puni raspoloženih ljudi.

rumunski image016

Rumunski jezik ima dosta sličnosti sa drugim romanskim jezicima, pa ako ste učili bilo koji od njih, rumunski će vam biti lak i zanimljiv!

Bună ziua. 
Eu sunt Maria. 
Eu am zece ani.

Svi mladi ljudi koji žele da studiraju u ovoj zemlji koja je u Evropskoj uniji, ili oni koji žele da rade u njoj, ili pak oni koji žele da je posete i dožive novo iskustvo, neka dođu da nauče ovaj lak i melodičan jezik i upoznaju kulturu i tradiciju naših sugrađana Rumuna.

 

Login

Prijava samo za registrovane korisnike