Učenje slovenačkog jezika

 Kursevi ovog jezika su povučeni iz aktivnog rada zbog nedostatka interesovanja. Međutim, ukoliko ste VI zainteresovani za učenje ovog jezika - pozovite nas- mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da organizujemo kurs za VAS.

 

Slovenački jezik -

jezik koji je jednim delom sličan srpskom, ali drugim od njega veoma različit, budi u nama radoznalost i želju za učenjem jezika i otkrivanjem bitnih distinkcija.

Slovenija podalpska i primorska država na jugu srednje Evrope, u različitim periodima svoje istorije bila je država rimskog carstva – Karantanije, Svetog rimskog carstva, Austrougarske, Države Srba, Hrvata i Slovenaca, i tako dalje kroz i ne tako davnu istoriju.

Brojne kulturne manifestacije predstavljaju jedno od obeležja po kojima se Slovenija prepoznaje, a Ljubljana, Maribor, Celje, centri ovakvih zbivanja. Ne mogu se zaboraviti ni PortorožPtujPiran i mnogi drugi.

Ljubljana – Glavni grad Slovenije nalazi se na raskrsnici puteva izmedju Istoka i Zapada. Sadrži u sebi miks kulturnih i istorijskih uticaja slovenskih nacija, od ruševina rimskog carstva i starih srednjevekovnih gradova do savremene arhitekture poznatog arhitekte Jože Plecnika i drugih. Grad bogat kulturom, sportskim dešavanjima, brojnim parkovima u kojima svako može osetiti atmosferu baroknog grada.

slovenacki 001slovenacki 002slovenacki 003Univerzitet u Ljubljani

 

Maribor – drugi najvažniji grad u Sloveniji i metropola slovenačke Štajerske, na obali Drave. Bogata vinska tradicija, kao i zabava i kulturni život jesu ono čime ovaj grad može da se ponosi. To je grad Stare loze – najstarije loze na svetu koja raste već više od 400 godina. 2012. godine Maribor će biti nosilac časnog naziva Evrposka prestonica kulture 2012.

slovenacki 004slovenacki 005

 

Iako veoma mlada država, Slovenija postaje jedna od zemalja sa najprivlačnijim turističkim destinacijama – zemlja u kojoj se prirodi pridaje ogroman značaj.

Samo njeno pominjanje nas sve češće može asocirati upravo na ono što je dar prirode – na veliki broj jezerawellness i SPA centarazimskih centaraBohinjsko, Blejsko, Cerkniško, Divje jezero samo su neka od jezera koja svojim prirodnim lepotama neprestano iznova privlače. Čovečja ribica jeste, takođe, nešto što se ne može sresti na mnogim mestima.

slovenacki 006
Blejsko jezero

slovenacki 007
Divje jezero

slovenacki 010 
Škocjanske jame

 

Slovenačke terme – neuobičajeno, lepo i korisno – nešto o čemu bi svaki stanac želeo više da sazna, naravno i doživi. Kroz učenje ovog jezika možemo zajedno da zađemo u deo slovenačkih posebnosti.

slovenacki 008
Terme Čatež

slovenacki 011
Terme Olimija

slovenacki 013
Terme Ptuj

slovenacki 015
Tere Laško i SPA centar

 

Slovenački specijaliteti – i Slovenci su veliki gurmani, pa se na njihovoj trpezi može naći niz ukusnih specijaliteta. Neki su i nama samima bliski, ali ima i onih svojstvenih samo njima.

Sa svim ovim i mnogim drugim slovenačkim osobenostima možete se upoznati kroz učenje i druženje slovenačkog jezika.

slovenacki 009
Orehova potica

slovenacki 012
Žganci

slovenacki 014
Idrijski žlikrofi

slovenacki 016
Idrijski žlikrofi

slovenacki 017
Štruklji

 

Login

Prijava samo za registrovane korisnike