Srpski kao maternji jezik

 

Life Virtual-škola van škole

Osim časova u školi, nastava za ovaj jezik se organizuje i putem Skype-a.

Ukoliko vam se ideja da učite jezik u udobnosti svoga doma, bez izlaska iz kuće, spremanja, prevoza, kiše, vreline, poledice,... čini primamljiva- odlučite se za nastavu on-line.

Za pojedinosti pozovite 060 400 44 22

Jedna stara izreka kaže da "vrediš onoliko koliko jezika govoriš".
To je tačno – učenje i poznavanje stranih jezika neprocenjivo je iskustvo, baš kao što nam sposobnost da komuniciramo sa ljudima iz različitih sredina omogućuje upoznavanje najrazličitijih kultura i proširenje naših interesovanja i znanja.

Ipak, koliko god je danas (u svetu koji je postao jedno veliko "globalno selo") važno govoriti barem jedan strani jezik, nikako ne bismo smeli zanemariti ni naš maternji jezik. Jezik je naš kulturni, nacionalni i, na kraju krajeva, naš lični identitet. Maternji jezik nije nešto što se uči, njega stičemo, ali na njemu se uvek može raditi i potrebno ga je negovati.

Zašto je bitno pravilno govoriti?

Mnogima su časovi gramatike noćna mora i često se pitaju zašto moraju da uče svih sedam padeža i njihova značenja, sve vrste zavisnih i nezavisnih rečenica, sve akcente koje jedva razlikujemo i prepoznajemo ... "Zašto, kada mi to nikad neće biti potrebno u životu?"
Sigurno ste bar jednom izgovorili ovo pitanje za neki školski predmet, pa i za svoj maternji srpski. Naravno da vas niko nikada neće pitati da mu nabrojite vrste reči u srpskom, ali sve što naučite na časovima vi ćete nesvesno primenjivati svaki put kada govorite. I tako ćete uvek znati da kažete da ste "kod kuće", a ne "kući". I nikada nećete reći "gledam televizor", umesto "gledam televiziju".

Isto važi i za pravopis. Kada se jednog dana budete prijavljivali za posao, razmislite kome će poslodavac dati prednost – onom kandidatu koji piše neradim, Novosacki, jer tako? ili onom koji piše: ne radim, novosadski, je l' tako?  

Jezička kultura

Sve naučeno može biti bilo kada primenjeno, tako da ćete, ako posedujte osnovnu jezičku kulturu, uvek moći da se snađete u svakodnevnim situacijama, kao što su npr. pisanje mejla, molbe, žalbe, popunjavanje različitih formulara, jasno razlikovanje formalnog od neformalnog jezika, standarnog govora od žargona i slično.

Priprema za ispite

Kada dođe vreme za polaganje ispita iz srpskog jezika moramo da se podsetimo svega što smo naučili za vreme školovanja. Konkretno za polaganje završnog ispita, to je gradivo svih 8 razreda! Zvuči puno. Međutim, časovi koje nudi naša škola specijalno su pripremljeni i prilagođeni da pokriju sve što obuhvata nastavno gradivo, a da vi pritom ni ne steknete utisak da je to nešto obimno.

Naš tim, koji čine mladi, iskusni profesori, omogućiće vam da priprema za ispit bude sveobuhvatna, interesantna i efikasna, a da je pri tom radite sa lakoćom.

 

Login

Prijava samo za registrovane korisnike